În toamna anului trecut am descoperit Teatrul Arte dell’Anima. Iar acolo am cunoscut-o pe Crina Lință. Și ea m-a invitat în seara asta la un eveniment foarte fain, de la care doar ce-am plecat. A fost pentru prima dată când am mers la audiția unui spectacol de teatru radiofonic. Mai exact, Surpriza dragostei, de Marivaux. Și vreau să vă spun că mi-a plăcut tare mult.

Da, știu. Cei care mă cunosc se vor întreba cum se face. Și da, recunosc. Eu și teatrul radiofonic nu avem neapărat o relație foarte apropiată. Nu spun că nu ascult. Ascult. Dar parcă mi-e mult mai greu să intru în starea în care intru de obicei în sala de spectacol. Pentru mine teatrul este despre emoția momentului. Despre legătura aceea specială dintre actor și spectator. Despre mișcare, despre gesturi și despre priviri. Despre toate acele mici detalii care fac fiecare spectacol unic. Și atunci mi se pare că pentru a ajunge la sufletul ascultătorului, orice adaptare a unei piese de teatru pentru radio – exact ca și în cazul adaptărilor pentru televiziune – are nevoie de o vibrație și de o forță aparte, pe care eu personal nu reușesc să le regăsesc de fiecare dată… Dar ce-am auzit în această după amiază mi-a plăcut. Surpriza dragostei a reușit… ei bine, să mă surprindă 🙂

Stând acolo cuminte și ascultând, am pășit pe nesimțite în universul creat de spectacol. Mi-a plăcut textul. Și mi-a plăcut să aud teatru clasic. La fel cum mi-ar plăcea să și văd cât mai mult teatru clasic pe scenă, dar despre asta vorbim altă dată… Și mi-a plăcut ritmul pe care-l are piesa asta. Și energia pe care doar șase actori foarte iscusiți ar putea să o transmită așa din spatele unui microfon. Am simțit că rolurile li se potrivesc ca o mănușă și le-am simțit bucuria de a juca. Și mi-a mai plăcut și povestea. Și umorul foarte bine dozat. Și, mai ales, mi-a plăcut cum aparenta lipsă de detalii legate de spațiu sau timp lasă loc imaginației, invitând ascultătorul să contureze el însuși puțin din șirul întâmplărilor.

Dar nu vreau să mă lungesc la vorbă. Vă spun doar atât. Ar trebui să vă amintiți să deschideți și voi radioul marțea viitoare, de la 7 seara. Căci da, atunci se va difuza Surpriza dragostei în premieră la Radio România Cultural. Și ar fi păcat să nu vă încheiați ziua cu teatru, nu?